Paras lihasvasara niska-hartia

Manuaaliterapia kohdistuu aina faskiaan

Selanne -lämpökivi-käsittelyssä hyödynnetään kosketusta, lämpöä, liikettä sekä värinää faskian liikkuvuuden lisäämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Selanne -lämpökivi-käsittely on monipuolisuutensa vuoksi tehokasta ja turvallista sekä säästää aikaa.

Faskiasta ja faskiahoidoista

Faskia yhdistetään usein lähinnä lihaksia ympäröivään kalvoon, mutta se on paljon muutakin. Faskiaksi nimitetään sidekudosta, joka ympäröi lähes kaikkia kehomme rakenteita lihas -ja hermosoluista verisuoniin, lymfajärjestelmään ja sisäelimiin. Se on tiheimmin hermotettu ja laajin tuntoelin kehossamme. Lisäksi se toimiin osana immuunijärjestelmäämme ja osallistuu yhdessä ihon kanssa kehomme lämmönsäätelyyn. Faskia ylläpitää ja tasapainottaa kehon toimintaa.

Paketoinnin lisäksi sen tehtävänä on suojata eri kudoksia, muodostaa kulkuväyliä muun muassa verisuonille ja hermoille, ylläpitää asentoa ja muotoa, yhdistää samaa tehtävää suorittavia lihaksia ryhmiksi omiin aitioihinsa ja muodostaa niistä jatkumoita eli liikeketjuja sekä välittää voimaa ja varastoida energiaa.

Faskialla on tehokas kyky pyrkiä muokkaamaan omaa rakennettaan kuormituksen vaatimuksen mukaisesti. Se reagoi mekaaniseen kuormitukseen vahvistumalla ja ylikuormitukseen paksuuntumalla. Se mukautuu virheasentoihin säilyttäen mahdolliset kompensaatiot muokaten siten asentoamme ja ryhtiämme.

Kehomme muistaa monia asioita menneisyydestämme, olivatpa ne sitten fyysisiä tai emotionaalisia traumoja. Nämä traumat, liikkumattomuus, staattiset asennot sekä toistuva, yksipuolinen ja liiallinen kuormitus voivat aiheuttaa eri mekanismien rajoitteita kehomme vapaaseen liikkuvuuteen, liikkeen aistimukseen ja voimatuottoon, sekä aikaansaada myöhemmässä vaiheessa monenlaista oireilua. Terävähkö, pistävä kipu, kireys, liikerajoitus ja paineen tuntu ovat tyypillisiä faskiaan liittyviä oireita.

Faskiahoidossa tavoite on vaikuttaa faskioissa olevien reseptorien välityksellä hermojärjestelmään siten, että sidekudoksen tensio/tonus lievittyy ja laskee. Tämä puolestaan varmistaa kehon nesteiden (aivoselkäydinneste, veri, lymfa, nivelneste, kudosneste) optimaaliseen virtauksen, mikä vastaavasti mahdollistaa kudoksen liikkuvuuden suhteessa toisiinsa. Nestevirtauksesta ja faskiakerrosten välisestä liikkuvuudesta riippuu, miten paljon informaatiota välittyy aivoille siitä, mitä kehossamme ja sen eri kudoksissa tapahtuu liikkeen aikana; millaista liikettä olemme tekemässä ja missä asennossa olemme.

Ari Pajunen
Fysioterapeutti